Fysioterapian kotitalousvähennys – mitä se tarkoittaa?

Loistouutisia Pirkanmaalle ja koko Suomelle! Vuoden 2024 alusta astuu voimaan fysioterapian kotitalousvähennys. Se tarkoittaa, että kotona toteutettavasta fysioterapiasta voi hakea kotitalousvähennystä ensi vuodesta alkaen. Kotifysioterapia hyväksyttiin kotitalousvähennyskelpoiseksi 29.11.2023. Tämä tarkoittaa, että asiakas voi saada fysioterapiakäynnin työn osuudesta vähennykseen jopa 60 prosenttia.

Fysioterapia Vuorman käynnistä voi hakea kotitalousvähennystä
Mitä vähennys tarkoittaa käytännössä?

Tunnin fysioterapiakäyntini kotiin maksaa 75 euroa, josta työn osuus on 65 euroa. Tästä 65 eurosta haen puolestasi kotitalousvähennystä, joka on maksimissaan 60 prosenttia eli 39 euroa. Näin ollen työlle jää minimissään hintaa vain 26 euroa ja tunnin fysioterapiakäynti kotiisi matkakuluineen kustantaa sinulle parhaimmillaan vain 36 euroa.

Kotitalousvähennyksen hyödyntämistä helpottaa se, että fysioterapeutti voi hakea vähennyksen puolestasi. Näin ollen sinun ei tarvitse itse hakea vähennystä verottajalta. Saat vuoden 2024 käynneistä vähennyksen vuoden 2024 verotukseen.  

Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuuosuus. Useamman kuin kolmen fysioterapiakäynnin sarja on siis huomattavasti hyödyllisempi vähennyksen näkökulmasta kuin yksi tai kaksi fysioterapiakertaa, jolloin omavastuu ei ehdi vielä ylittyä. Omavastuuosuus kannustaa sarjakäyntien hankkimiseen, sillä silloin saa parhaiten hyödynnettyä kotitalousvähennyksen. Kuitenkin, jos teettää muuta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, omavastuuta ei vähennetä enää uudelleen.

Kotitalousvähennys on nimensä mukaisesti vähennys. Se tarkoittaa, että maksat fysioterapiasta ensin normaalisti, mutta alennus näkyy vähennyksenä maksamissasi veroissa. Täytyy huomioida, että sinun pitää maksaa veroja vähintään vähennyksen määrä, jotta sinulla on mistä vähentää. Fysioterapian voi maksaa myös asiakkaan puoliso, lapsi, naapuri tai muu veroja maksava läheinen, jolloin fysioterapian maksaja voi vähentää fysioterapiakäynnin verotuksessaan.

Esimerkkitapauksia

Esimerkki 1: Tilaat kymmenen kertaa fysioterapiaa luoksesi, jolloin kokonaishinta on 750 euroa. Työn osuus hinnasta on 650 euroa, josta kotitalousvähennys on 60 % eli 390 euroa. Tästä vähennetään omavastuuosuus, jolloin lopullinen vähennys on 290 euroa. Fysioterapian kustannus on sinulle 750 € (kokonaishinta) – 290 € (kotitalousvähennys) = 460 € eli 46 € / kerta. Alennusta fysioterapiaan tulee siis 39 %. Mitä enemmän käyntejä, sitä suurempi on kotitalousvähennyksen hyöty ja vaikutus hintaan.

Esimerkki 2: Teetät ulkoverhousmaalauksen taloosi. Työn hinta maalauksessa on 2250 €, josta saat kotitalousvähennykseesi 40 % eli 900 €. Siitä vähennetään omavastuuosuus, jolloin työn osuudesta maksettavaksesi jää 2250 € – 800 € = 1450 €. Tämän lisäksi sinulla käy fysioterapeutti kotikäynnillä 10 kertaa. Kokonaishinta on 750 €, josta työn osuus on 650 €. Työn osuudesta 60 % eli kotitalousvähennys on 390 €. Omavastuuta ei kuitenkaan vähennetä uudelleen, joten saat vähennykseen 390 €. Fysioterapian kustannus on siis 750 € – 390 € = 360 € eli 36 € / kerta. Alennusta fysioterapiasta tulee siis 52 %.

Vuoden aikana fysioterapiasta voi saada enintään 3500 euroa kotitalousvähennystä. Tämä tarkoittaa sitä, että ehdin käydä toteuttamassa sata (100) fysioterapiakäyntiä luonasi ennen kuin raja tulee vastaan. Se tarkoittaisi käyntiä neljän päivän välein koko vuoden ajan, joten ei huolta siitä.

Milloin et välttämättä saa hyödynnettyä kotitalousvähennystä?

Kunnalta tai palvelusetelillä tuotetusta palvelusta et voi saada kotitalousvähennystä. Jos saat muuta kautta tukea kotona tuotettavaan fysioterapiaan, todennäköisesti kotitalousvähennys ei koske sinua. Fysioterapiayrityksen tulee myös kuulua ennakkoperintärekisteriin, kuten Fysioterapia Vuorma (Y-tunnus: 2772807-7). Laskussa tulee myös olla eriteltynä työn hinta.

Tekstissä mainitut hinnat ovat minun hintojani. Jokainen palveluntarjoaja päättää kotifysioterapian hinnoistaan itsenäisesti, joten ne voivat poiketa hinnoistani suurestikin. Tilaa siis minut luoksesi tästä.

Iloisin terveisin, Niilo

Kotitalousvähennys tiiviisti videon muodossa

Lähteet:

https://www.suomenfysioterapeutit.fi/

https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2023.pdf

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/tietoa-rajapinnoista/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *