Paljasjalkakenkien käyttö

Paljasjalkakengät ovat erittäin mukavat jalkineet. On ihmeellistä, millainen tunne jaloissa on, kun ensimmäistä kertaa kokeilet niitä: kuin sukat olisivat jalassa! Oletko kokeillut?

Paljasjalkakengillä on monta eri nimeä: pj-kengät, minimalistiset kengät, varvaskengät tai ohutpohjaiset kengät. Huolimatta kutsumanimestä tärkeintä on, että varpaat mahtuvat levittäytymään varvastilassa, pohja on tasainen ja taipuisa, kantakorotus on matala (mieluummin ei lainkaan) ja kengät yleisesti ottaen rajoittavat liikettä mahdollisimman vähän. (Esculier ym. 2015)

Miksi kannattaisi käyttää paljasjalkakenkiä? Se on ilmaista treeniä jalkapohjan lihaksille! Tasapaino ja jalkaterän sisäiset lihakset kehittyvät lähes huomaamatta. Harjoittelulle tyypillisesti alussa voi tulla viivästynyttä lihaskipua käytön aloittamisen yhteydessä, mutta sen vuoksi onkin hyvä totuttaa jalka pikkuhiljaa paljasjalkakenkiin. Hyvä on huomioida myös työn ja aktiivisuuden laatu, missä siirryt paljasjalkakenkäilyyn: jos istut paljon työpäivän aikana, voit huoletta pitää kenkiä koko työpäivän ajan. Aktiivisessa työssä taas on hyvä hiljalleen totuttaa jalkaterät uudenlaiseen kuormitukseen esimerkiksi puolen päivän jaksoissa tai joka toinen päivä paljasjalkakenkiä käyttäen.

Ja sitten tutkimuksia.

Harjoittavatko paljasjalkakengät todella jalkapohjan lihaksia? Vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa (Curtis ym. 2021) mitattiin varpaiden koukistusvoimaa ennen ja jälkeen kuuden kuukauden paljasjalkakenkien käytön sekä verrattiin sitä perinteisiä kenkiä käyttäneisiin kontrolliryhmäläisiin. Kontrolliryhmässä ei tapahtunut muutosta varpaiden voimatasoihin, mutta paljasjalkakenkiä käyttäneessä ryhmässä varpaiden koukistusvoima lisääntyi keskimäärin 57 %. Paljasjalkakenkiä käytettiin ainoastaan keveiden päivittäisen aktiivisuuden aikana, ei esimerkiksi urheillessa. Muita harjoitteita paljasjalkakenkien käytön lisäksi ei suoritettu.

Selvisi, että paljasjalkakengillä kävely on toimiva harjoitusmuoto jalkapohjan lihasten harjoittamiseen.

Toisessa tutkimuksessa (Ridge ym. 2018) verrattiin jalkapohjan lihaksia juoksijoilla, jotka jaettiin jalkapohjan lihaksia harjoitteleviin, paljasjalkakengillä käveleviin ja kontrolliryhmään. Selvisi, että 8 viikon paljasjalkakengillä kävely on toimiva harjoitusmuoto jalkapohjan lihasten harjoittamiseen. Paljasjalkakenkien käyttö aloitettiin 2500 askeleella päivässä ensimmäisillä viikoilla päätyen lopulta 7000 askeleeseen päivässä, hiljalleen vähentäen perinteisten jalkineiden käyttöä samassa suhteessa. Kuitenkin on todettava, että jalkapohjan lihaksia harjoitellut ryhmä saavutti vielä paremmat tulokset. Tässä kohden voit kuitenkin itse valita: haluatko tehdä erikseen jalkapohjan lihaksia harjoittavia harjoitteita vai käyttää paljasjalkakenkiä? Toki voit valita myös molemmat.

Hyviä mietiskelyjä toivoen, Niilo

Erilaisia paljasjalkakenkiä eri käyttötarkoitukseen

Lähteet

Curtis, R., Willems, C., Paoletti, P., & D’Août, K. (2021). Daily activity in minimal footwear increases foot strength. Scientific reports, 11(1), 18648. https://doi.org/10.1038/s41598-021-98070-0

Esculier, J. F., Dubois, B., Dionne, C. E., Leblond, J., & Roy, J. S. 2015. A consensus definition and rating scale for minimalist shoes. Journal of foot and ankle research, 8, 42. https://doi.org/10.1186/s13047-015-0094-5

Ridge, S. T., Olsen, M. T., Bruening, D. A., Jurgensmeier, K., Griffin, N. D., Davis I. S. & Johnson, A. W. 2018. Walking in Minimalist Shoes Is Effective for Strengthening Foot Muscles. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30113521/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *