Kotona toteutettavan fysioterapian edut

Vaivattomuus. Sinun ei tarvitse lähteä erikseen fysioterapiaan, vaan fysioterapeutti tulee luoksesi ja säästät liikkumisen vaatimaa aikaa ja vaivaa. Jos liikkuminen on kivuliasta, kotifysioterapian merkitys on entistä suurempi.

Osaksi arkea. Harjoitteiden suorittaminen kotiympäristössä mahdollistaa myös niiden nivoutumisen osaksi rutiinejasi. Voit tehdä harjoitteita vaikkapa ruoan valmistuksen, hampaidenpesun tai etätyöskentelyn yhteydessä, töistä tullessasi tai ennen ulos lähtemistä.

Ympäristö. Harjoitteet voidaan miettiä sinun arkiympäristösi mukaisesti: keskitytään niihin harjoitteisiin, joita tarvitset arjen askareissasi. Myös kuntoutuksen yhteydessä annettuja harjoitteita voi soveltaa paremmin tutussa ja turvallisessa kotiympäristössäsi.

Yksilöllisyys. Sinun ei tarvitse poistua kotoasi. Näin ollen sinun ei myöskään tarvitse miettiä vastaanottotiloja, ketä muita tapaat matkallasi ja ketkä kyselevät käynnistäsi vastaanotolla. Paikalla kotonasi ei myöskään ole muita asiakkaita.

Mitä fysioterapia kotona sisältää?

Kotifysioterapia ei lähtökohtaisesti eroa vastaanottokäynnistä. Alkukartoituksen, keskustelun ja lähtötilanteen selvittämisen ohella kaikki toiminta vain tapahtuu sinulle tutussa ympäristössä.

Ensimmäisellä vierailulla luonasi keskityn paikallistamaan oireilun syyn, luonteen ja laajuuden. Keskustelumme kautta saan kokonaiskuvan vaivasta, jonka lisäksi liikkumisen, lihasvoimien ja liikelaajuuksien tutkimisen avulla saan konkretiaa keskustelun tueksi. Tarvittaessa tutkin oireilevaa aluetta käsin. Tämän avulla saamme yhdessä kootuksi suunnitelman, jota lähdemme toteuttamaan. Saat käynnin lopulla myös ensimmäiset ohjeistukset etenemisestä.

Seuraavilla käynneillä tarkastelemme tilannetta ja jatkamme tarpeen mukaisesti. Mahdollista on, että harjoitteita lisätään, vähennetään tai muokataan sopivimmiksi. Tarvittaessa voidaan toteuttaa myös manuaalista terapiaa, mutta se ei ole fysioterapian lähtökohta.

Kenelle kotifysioterapia on tarkoitettu?

Kotiin tarjottava fysioterapia sopii sinulle, joka haluat vaivattoman ja helpon fysioterapiakäynnin. Erityisen mielekästä se on henkilölle, jolla on haasteita liikkumisesta paikasta toiseen. Syynä voi olla esimerkiksi leikkaus, vamma, liikuntarajoite tai kipu liikkuessa, kuten nivelrikon yhteydessä.

Fysioterapia kotiin sopii myös lapsille, esimerkiksi liikkumisen ja motoristen taitojen oppimiseksi. Heille kotiin tarjottava palvelu on erityisen arvokasta, sillä lapselle koti on luonnollisin kohtaamispaikka.

Miten valmistautua fysioterapeutin vierailuun?

Kuin kutsuisit ystäväsi kylään! Ei siis tarvitse tehdä mitään erityisiä valmisteluja, riittää kun tilaa liikkumiseen on riittävästi. Jos fysioterapian tarpeen taustalla on murtuma tai leikkaus, on hyvä, että niihin liittyvät dokumentit ovat saatavilla. Raskaan aterian ja kipulääkkeiden syömistä juuri ennen käyntiä on hyvä välttää, jotta ne eivät estä tutkimista ja rajoita tuntoaistin toimintaa.

Varaa fysioterapeutti luoksesi tästä!